PRISER PÅ FIBERNET

Se aktuelle priser og tilbud på fibernet nedenfor. Vælg ønsket hastighed og sortér evt. efter billigste.

Er fibernet priserne højere end bredbånds priserne?

Det korte svar er ja. Men det længere svar kræver en anelse mere nuancering. For det første skal det nævnes, at priserne på fibernet har været væsentligt højere end de er nu. Og meget tyder på, at det måske endda kan og vil blive endnu billigere i fremtiden.

Hvordan kan dette så være? Det er simpelthen et resultat af udviklingen. Efterspørgslen på og ønsket om fibernet har været stort i lille Danmark. Der har med andre ord været stor interesse inden for området, og faktisk var det en dansk station, der for første gang i verdenshistorien formåede at sende data med hastighed på hele 1 million Mbits i sekundet.

Hvis det tal ikke siger dig så meget, så hold det op imod den gennemsnitlige internethastighed i Danmark (som er baseret på bredbånd, hvilket stadig er den mest udbredte). Den ligger på lige over 50 Mbit i sekundet. Så rekorden er altså svimlende høj og nok næppe noget, almindelige forbrugere nogensinde vil få brug for. Men det viser meget godt, at danskerne har været blandt foregangslandene når det kommer til at udforske og opbygge fibernettet. 

Danmark er vilde med fibernet

Hvis du tænker, at 50 Mbit i sekundet lyder som en lav gennemsnitshastighed på internet her i Danmark, så er det faktisk ikke så dårligt endda. Det placerer os nemlig i top 5 af verdens hurtigste lande, når det kommer til internetforbindelser. Det skyldes blandt andet, at danskerne er vilde med fibernet og at en forholdsvis stor – og voksende – del af befolkningen har fået fibernet.

Hvis man ser på en ret almindelig bredbåndsforbindelse, som tilbyder måske 20 eller 30 Mbit i sekundet, så trækker en fiberforbindelse jo unægteligt gennemsnittet en hel del op, når den brager ind i tabellen med sine op mod 1000 Mbit. Derfor er topscorerlandene inden for internethastighed da meget naturligt også lande, som har taget fibernet til sig i endnu højere grad end Danmark.

Så selvom vi danskere er vilde med fibernet, så er lande som Sverige og Singapore endnu vildere, og derfor har de også en højere gennemsnitshastighed på deres internet. I den anden ende af skalaen kan nævnes lande som Maldiverne, der ligger på en gennemsnitshastighed på under 2 Mbit. Så næste gang Netflix er længe om at starte filmen, eller din mailserver skal bruge fem ekstra sekunder på at opdatere indbakken, er det måske værd at huske på, at du stadig har en virkelig hurtig forbindelse, sammenlignet med andre dele af verden!

Får man noget for pengene med fibernet?

Selvom fibernet priserne er faldende i forhold til priserne på bredbånd, så er fibernet dog stadig den ubestridte dyreste løsning, du kan få. Især hvis der ikke i forvejen er gravet lyslederkabler ned til netop din adresse, for i så fald vil din udbyder næsten helt sikkert opkræve ekstra betaling for at få nedgravet disse.

Det skal bemærkes, at dette gør de selvfølgelig ikke uden aftale, så du kan trygt kontakte dem om høre ad hvad prisen eventuelt ville være. Måske har de faktisk en station i nærheden, hvilket kunne betyde, at den ekstra pris ikke ville være større, end du godt ville føle, at den var investeringen værd. Måske er der endda andre på vejen, som kunne være interesseret i at splitte omkostningerne op, så de også kan komme til at nyde godt af en fiberforbindelse. Det er da helt klart værd at undersøge.

Men selv hvis man ser bort fra denne potentielle større udgift upfront, så er fibernet stadig  dyrere i månedlig udgift end fx bredbånd. Så kan det virkelig betale sig? Er fibernet så meget bedre? Spurgt på en anden måde, får man noget for pengene med fibernet?

Det mener vi faktisk bestemt at man gør. For forskellen i prisen er slet ikke proportional med hvor meget mere hastighed, man får. Slet ikke, hvis man også medregnet uploadhastigheden, der som bekendt er nøjagtig lige så høj som downloadhastigheden, når vi taler fibernet.

Lad os se på et konkret eksempel. Lad os sige du downloader en film HD, som fylder 3,5 GB. Hvis du har en bredbåndsforbindelse på 20 Mbit, vil det tage over en halv time at få filmen ned. Hvis du har en lidt hurtigere forbindelse på 50 Mbit (omkring gennemsnittet), kan du klare downloaden på XX min. Hvis du derimod ligger over gennemsnittet og har en bredbåndsforbindelse på 200 Mbit, vil du kunne hente filmen på XX minutter. Umiddelbart ikke dårligt, vel?

Nu kommer vi så til fibernet. Med sine teoretiske 1000 Mbit i sekundet, kan filmen downloades på svimlende 20 sekunder. Der går altså under et halvt minut fra du trykker Download til du kan begynde at se filmen. Nu skal det så nævnes, at de 1000 Mbit er teoretiske, og måske ikke kan opnås til fulde i praksis. Men selv set med mere realistiske briller vil fibernet stadig være langt, langt hurtigere end selv det hurtigste bredbånd.

Med i prisen: Lige så hurtig upload

Dertil kommer så, at fibernet giver dig lige så hurtig upload. Det er måske ikke så brugt, og derfor bliver det også sjældent tilbudt i lige så høj stil som downloadhastighed, når vi taler bredbånd. En 200 Mbit bredbåndshastighed vil typisk hedde 200/20, hvilket betyder 200 Mbit download og 20 Mbit upload. Så selvom downloaden er hurtig, så tager upload altså ti gange så lang tid.

Dette kan hurtigt blive en gene, hvis du skal dele store filer, fx over mail eller i fælles mapper online (tænk Dropbox, Google Drive, OneDrive, WeTransfer). Mange bruger ikke kun denne form for fildeling til studiet eller arbejde, men også privat brug, når feriebilleder og -videoer fx skal gemmes i skyen. Ville det ikke være superfedt, hvis 10 GB mediefiler fra telefonen kunne uploades og stores sikkert af vejen på 2 minutter? I stedet for at overførslen skal stå og køre i timevis, gå i stå, genstartes, for så at gå i stå igen efter en time?

Hvad angår merprisen, er fibernet så virkelig så meget dyrere? Ved den hurtige bredbåndsforbindelse fra eksemplet herover, på 200 Mbit, ville du næsten skulle op og betale det samme som du skulle for fibernet. Merprisen ville være på måske 25%, allerhøjst. Og for de 25% får du en forbindelse, som er 5 gange hurtigere.

Så når man medregner den utrolige uploadhastighed, er vores konklusion helt klart, at ja, man får virkelig noget for pengene med fibernet!

Sammenlign priser på fibernet hos os

Er du typen, der ikke får dit behov dækket ved almindeligt bredbånd? Fibernet er til dig, der ikke ønsker at gå på kompromis med internethastigheder. Med fibernet er det nemlig muligt for dig som forbruger at uploade og downloade med den samme hastighed. Derved slipper du for den potentielle langvarige ventetid der er forbundet med at uploade billeder eller videoer til f.eks. et fællesdrev.

For at gøre det mere overskueligt for dig som forbruger, har vi her på siden lavet en oversigt over de udbydere som tilbyder fibernet. En ting, du skal være opmærksom på i forbindelse med investering af fibernet, er om den enkelte udbyder tilbyder fibernet i dit område. Bemærk at selvom du skulle befinde dig indenfor et område, som en udbyder dækker over, er det stadig ikke sikkert, at der er nedgravet fibernetkabler ved din adresse. Dette bliver en ekstraomkostning for dig som forbruger, skønt du stadig ønsker fibernet. Priser for de enkelte installationer er at finde på udbydernes egne hjemmesider.

Det billigste og bedste fibernet

Ønsker du fibernet uden at skulle have den helt store tegnedreng op af lommen, så er Stofa en god udbyder at vælge. Hos Stofa får du gratis oprettelse og et abonnement uden binding, hvilket afviger fra mange andre udbyder, som kræver, at du binder dig i 6 måneder. En anden udbyder er WAOO som også har gode tilbud, hvad angår pris og internethastighed. Fordelen ved WAOO er samtidig, at de dækker det meste af Danmark, og derfor er der altså god mulighed for dig som forbruger at gøre brug at netop deres tilbud.

Er du til gengæld typen der kun kan nøjes med det bedste og hurtigste fiberbredbånd, så er Hiper den rigtige udbyder for dig. Hos Hiper kan du få svimlende 1000 Mbit upload og download, og det dækker altså samtlige behov, du måtte have. Ulempen ved Hiper er dog, at de kun dækker København og Nordsjælland, så størstedelen af os må altså tage til takke med lidt lavere hastigheder.

Se også:

INTERNET priser

BREDBÅND priser