BILLIGSTE FIBERNET MED HØJESTE HASTIGHED

Fibernet er det hurtigste net man kan få og er den nyeste teknologi. Fibernet er lys, hvor traditionelt internet er elektriske impulser. Fibernet kan ikke fås alle steder og kræver, at der i området er gravet fiberkabler ned. Besøg udbyderne nedenfor og se, om de kan levere lynhurtigt fibernet til Jeres adresse.

Danske udbydere af fibernet:

Se også:

Hvad er fibernet

Fibernet er kort sagt den forbedrede udgave af bredbånd. Bredbånd er det essentielle bindeled, der gør det muligt for forbrugeren at bevæge sig rundt på internettet. Hvad fibernet gør er, at det øger den hastighed data bliver transporteret med.

Den øgede hastighed kommer af at data transporteres via optisk fiber, bedre kendt som lyslederkabel.

Som navnet indikerer transporteres data via lys, og på baggrund af den fysiske opbygning af kablerne betyder det, at det er muligt at transportere data med lysets hastighed. På denne måde sikres ikke både hurtig internethastighed, men der sikres også symmetriske hastigheder, der medfører samme høje download- og upload hastighed.

Er fibernet fremtiden?

Det vil mange nok svare ja til. Især hvis de har prøvet det. Fibernet giver dig bogstavelig talt internet med lysets hastighed. Det fungerer ved at der nedgraves særlige, optiske kabler (kaldet lyslederkabler) under vejnettet. Disse kabler er ret skrøbelige, da de består af skørt plastik. Men de har så til gengæld den kæmpestore fordel, at lys kan passere igennem dem uhindret. Derfor er der intet tab undervejs og ingen “knas på linjen”, som der ellers nemt kan opstå ved almindeligt bredbånd.

Det er lidt forskelligt præcis hvilke og hvor store områder, de forskellige fibernetudbydere dækker. Det er endnu ikke alle husstande i Danmark, som har disse særlige optiske kabler nedgravet i nærheden, og derfor er det heller ikke alle, der kan få fibernet. WAOO har den største dækning, da de har deres eget net i det meste af landet. De har satset benhårdt på fiber i de senere år, og derfor er de også den førende udbyder på markedet. Hvis du spørger folkene hos WAOO, vil de helt sikkert sige, at fibernet er fremtiden!

Mindre, men også ambitiøse, udbydere som Hiper og Stofa, har kun dækning i særligt udvalgte dele af landet. Så nogle udbydere lader altså til at tro mere på fibernet som fremtidens forbindelse, mens andre er tilfredse med at tilbyde gammeldags bredbånd til danskerne. Og det er der skam heller ikke noget i vejen med. Hvis det fungerer fint, og folk er tilfredse, hvorfor så gøre noget ved det?

Behovet for fibernet

Der er så bare den udfordring, at danskernes behov for hastighed og stabilitet stiger konstant. Og ja, bredbånd følger med så godt det kan, med tilbud om højere hastigheder og konkurrencedygtige priser. Men de vil aldrig kunne nå fibernet til sokkeholderne. Og hvor de fleste for bare 5 år siden var tilfredse med en meget langsommere forbindelse end de har i dag, hvem ved så, hvordan det ser ud om 5, eller 10 år? Hvor længe kan vi leve med kabelnet? Kommer der en tid, hvor al internet er fiber? Det kan sagtens tænkes.

En anden kæmpe fordel ved fibernet er nemlig stabiliteten. Vi kender alle det, at man sætter en god film på Netflix og så stirrer man ellers på loading-ikonet i flere minutter. Eller man skal sende en lidt større email med et par vedhæftede filer, og den så bliver hængende i udbakken indtil næste gang man åbner mailklienten. Eller man har et møde over Google meet, og streamet hakker så meget, at man ikke kan høre, hvad den anden siger.

Hjemmearbejdere og familier kan have gavn af fibernet

Og tænk blot på, hvor mange danskere, der arbejder hjemmefra. Dette er kun blevet endnu højere efter Corona – ja, faktisk er tendensen eksploderet. Hvor mange hjemmearbejdere har brug for internet? Og fungerer det virkelig optimalt, hvis man ikke har en ordentlig forbindelse, som man kan regne med, når man skal zoome med sin chef, sende store filer eller andet, som foregår online?

Der er også en stigende udfordring i det faktum, at danskernes forbrug af devices, som har internetadgang, er eksploderet de senere år. Tænk bare over, hvor mange af disse, du selv har og bruger dagligt: Computer, laptop, tablet, telefon, TV. Tit har vi jo gang i 2-3 på samme tid. Og hvis vi har en hel familie i husstanden, som alle hver især har et eksemplar af alle disse devices, ja, så løber det lynhurtigt op, og vores forbindelse bliver belastet. Hvor længe kan bredbånd så følge med?

Hvis du kan få fiber, er der altså gode grunde til at overveje det. Det er en fremtidssikret løsning, som du næppe vil fortryde, om som altid vil kunne opfylde alle dine behov, ligesom det vil kunne for stort set alle moderne danskere.

Adgang til fibernet

For at få fibernet i egen husstand kræver det, at man bor i et område med fiberkabler nedgravet ved vejskellet. Der findes en række forskellige udbydere af fibernet heriblandt WAOO, som består af flere sammensluttede El selskaber, Hiper og Stofa.

WAOO dækker det meste af Danmark, og det er derfor et godt sted at starte, hvis du ønsker at undersøge din adresses mulighed for fibernet. Hiper på den anden side tilbyder kun fibernet i København og på Nordsjælland.

Til sidst er der Stofa, som tilbyder fibernet i Sønderjylland og på Ærø.

Hvem tilbyder billigst fibernet

De tre udbydere WAOO, Hiper, Stofa tilbyder alle abonnementsordninger indenfor fibernet. Der er dog stor forskel på, hvor meget man som kunde får med, når man køber et abonnement hos enten den ene eller anden udbyder. Hos WAOO er der i abonnementsordningerne som minimum inkluderet en ”Sikkerhedspakke” samt ”WAOO standard WIFI”.

Hos udbydere som Stofa og Hiper er der i abonnementsordningen kun inkluderet fibernet. Sammenlignet med WAOO er Hiper og Stofa de udbydere, der tilbyder de hurtigste internethastigheder med Hiper værende den mest eftertragtede i forhold til pris og internethastighed. Ulempen ved Stofa og Hiper er dog, at der kun er få steder i landet, hvor de tilbyder fibernet. Er man ikke bosat i et område, der er dækket af Hiper eller Stofa, og ønsker man samtidig mere end blot fibernet, er WAOO den udbyder, man skal abonnere hos.